iŞE ALIM KRİTERLERİ VE DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR
Dış Görünüş
İş görüşmesinde dış görünüşünüz özgeçmişiniz kadar önemlidir.
Dış görünüşünüze önem verip iş görüşmesine gitmeniz isinize de önem vereceğiz algısını yaratır.. Örneğin ; ütüsüz giyilen gömlek, aşırı yapılmış bir makyaj veya boyasız bir ayakkabı mülakat yapan kişi tarafından olumsuz düşünce bırakabilir.
Şirket Değerleri
Görüşmeye gittiğiniz şirketi önceden araştırıp gitmeniz iş görüşmesinin daha rahat geçmesini sağlar.
Şirket hakkında bildiklerinizi ve söz konusu şirketi neden tercih ettiğinize yönelik sorular, mülakat sorularının en kritik sorularıdır ve genellikle iş görüşmesinin olumlu veya olumsuz sonuçlanmasında çok etkilidir. Bu yüzden iş görüşmesine gitmeden önce, iş başvurusu yaptığınız şirketin vizyon misyon değerlerini iyice araştırmalısınız. Şirketin hangi sektörde iş yaptığını bilmeniz söz sahibi olduğunuz sorulara cevap vermenizi kolaylaştırır.
Başvurulan Pozisyon
Başvurduğunuz pozisyon hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Mülakat aşamasında size başvurduğunuz pozisyon ile ilgili sorular sorulacaktır. İstekli olduğunuzu , yapabileceklerinizi, firma içerisinde ki gelecek planlarınızdan bahsetmelisiniz.
Deneyimleriniz Hakkında Bilgi
Deneyimleriniz hakkından doğru bilgi vermelisiniz. Deneyimler ne kadar açıklayıcı anlatılırsa mülakatı yapan kişi tarafından işe uygunluğunuz anlaşılır. Eski deneyimlerinizden bahsederken şirketi kötüleyecek olumsuz cümleler kurmayınız. Yaptıklarınızı ve şirkete neler katabileceğinizi anlatabilirsiniz.
Kararlı ve Eleştiriye Açık Olun
Özgeçmişinizde yazdığınız her şeyden emin olmalısınız. Kendinize güvenip sakin kalarak, emin adımlar atmak işi alma konusundaki isteğinizi göstermenize yardımcı olur. Karşınızdaki ile göz teması kurmak , güler yüzlü olmak ve sıkı bir el sıkışması kararlı ve özgüvenli olduğunuzun kanıtıdır.
Kendi Swot analizinizi yapıp ve eleştiriye açık olun.
Beklentilerinizi Abartmayın
Mülakata gitmeden önce firma hakkında gerekli araştırmaları yaparsanız firmanın size sunacağı fırsatlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Beklentileri olduğundan fazla abartmak iş görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasına sebep olur. Her firmanın kendine özgü çalışanlarına sunduğu bir değer vardır.
Maaş Beklentisi
Görüşme sırasında konu maaş kısmına gelene kadar maaş hakkında vurgu yapmayın. Araştırmalar yapın ve piyasa değerine göre maaş skalası belirleyin. İşinizde ilk deneyim ise eğer maaş pazarlığı yapmamanızı söyleyebiliriz. Beklentinizin sadece maaş üzerine olduğunu göstermemelisiniz.